Indicium levert slimme RFID oplossingen voor verschillende toepassingen en branches. Met onze totaaloplossingen bent u volledig ontzorgd.
RFID staat voor Radio Frequency Identification, oftewel data-overdracht over een bepaalde radio frequentie. De gegevens worden uitgewisseld tussen RFID-tags en RFID-readers. Het voordeel van RFID is dat er geen directe line of sight nodig is zoals bij het scannen van een barcode. Ook kunnen RFID-readers gelijktijdig grote aantallen tags lezen.
Een RFID systeem bestaat uit de volgende componenten:
Een transponder
De transponder is de data carrier, dit kan bijvoorbeeld een label of een tag zijn waarin de RFID chip is verwerkt. Actieve RFID transponders zijn tevens voorzien van een accu.
Een reader
Hiermee wordt de data van de RFID chip gelezen. Afhankelijk van de toepassing kan gekozen worden voor een oplossing waarbij de antenne en reader gecombineerd zijn, of een reader met een externe antenne.
(Mobiele) computer
De reader stuurt vervolgens de gelezen data door naar de host computer, die de data verwerkt. Dit kan zowel een vaste opstelling zijn als een mobiele oplossing, waarbij de reader en de mobiele computer gecombineerd zijn in één apparaat.
RFID systemen kunnen gebruik maken van verschillende frequentiebanden. Elke frequentie heeft andere eigenschappen en voor- en nadelen wat betreft leesafstand, leessnelheid en verstoring door omgevingsmaterialen.
Low Frequency (LF)
High Frequency (HF) / Near Field Communication (NFC)
Ultra High Frequency (UHF) Passive
Ultra High Frequency (UHF) Active
Super High Frequency (SHF)
Binnen de RFID is een onderscheid te maken tussen passieve en actieve systemen. Bij de passieve systemen vindt de dataoverdracht plaats wanneer de informatie met de reader gelezen wordt. Bij actieve RFID systemen daarentegen zenden de transponders hun signaal actief uit, om dit mogelijk te maken dienen de transponders te zijn voorzien van een interne stroombron.
Om de implementatie van een RFID systeem succesvol te laten verlopen dient dit traject aandachtig te worden begeleid. Van advies over de juiste technologie, tot aan de integratie met uw bestaande software of software ontwikkeling op maat. Onze specialisten begeleiden het project van A tot Z, waarbij u altijd één vast aanspreekpunt heeft.