Technologieën

RFID

Indicium levert slimme RFID oplossingen voor verschillende toepassingen en branches. Met onze totaaloplossingen bent u volledig ontzorgd.

Radio Frequency Identification

Wat is RFID?

RFID staat voor Radio Frequency Identification, oftewel data-overdracht over een bepaalde radio frequentie. De gegevens worden uitgewisseld tussen RFID-tags en RFID-readers. Het voordeel van RFID is dat er geen directe line of sight nodig is zoals bij het scannen van een barcode. Ook kunnen RFID-readers gelijktijdig grote aantallen tags lezen.

Waaruit bestaat een RFID systeem?

Een RFID systeem bestaat uit de volgende componenten:

Een transponder
De transponder is de data carrier, dit kan bijvoorbeeld een label of een tag zijn waarin de RFID chip is verwerkt. Actieve RFID transponders zijn tevens voorzien van een accu.

Een reader
Hiermee wordt de data van de RFID chip gelezen. Afhankelijk van de toepassing kan gekozen worden voor een oplossing waarbij de antenne en reader gecombineerd zijn, of een reader met een externe antenne.

(Mobiele) computer
De reader stuurt vervolgens de gelezen data door naar de host computer, die de data verwerkt. Dit kan zowel een vaste opstelling zijn als een mobiele oplossing, waarbij de reader en de mobiele computer gecombineerd zijn in één apparaat.

RFID frequenties

RFID systemen kunnen gebruik maken van verschillende frequentiebanden. Elke frequentie heeft andere eigenschappen en voor- en nadelen wat betreft leesafstand, leessnelheid en verstoring door omgevingsmaterialen.

Low Frequency (LF)

 • 125/134 KHz
 • Leesafstand max. 50 cm

High Frequency (HF) / Near Field Communication (NFC)

 • 13,56 MHz
 • Leesafstand max. 1 meter (HF) / 0-5 cm (NFC)

Ultra High Frequency (UHF) Passive

 • 868 MHz
 • Leesafstand max. 15 meter

Ultra High Frequency (UHF) Active

 • 433 MHz
 • Leesafstand 300+ meter

Super High Frequency (SHF)

 • 2,4 /5,8 GHz
 • Leesafstand max. 100 meter

 

 

 • Efficiëntere en snellere identificatie
 • Betrouwbare gegevensuitwisseling
 • Reductie van fouten
 • Breed toepasbaar
 • Toekomstbestendige oplossing
RFID

Handterminals

Een RFID handterminal is een mobiele computer, reader en antenne in één apparaat. Met deze mobiele oplossing heeft u de flexibiliteit om de RFID reader te gebruiken op elke gewenste locatie. Dit is bijvoorbeeld handig bij het inventariseren van voorraden.

RFID

Labelprinters

Wanneer u uw producten zelf wilt gaan voorzien van een RFID label, biedt een RFID labelprinter de uitkomst. Met een RFID labelprinter kunt u zelf het label bedrukken en tegelijk data wegschrijven op de RFID chip in het label.

RFID

Labels/tags

Een belangrijk onderdeel van de RFID oplossing is de transponder, oftewel het RFID label/tag. Welk type u kiest is afhankelijk van de toepassing. Indicium biedt een breed aanbod aan actieve en passieve labels/tags met verschillende RFID chips.

Kies voor onze slimme RFID oplossingen

Passieve en actieve systemen

Binnen de RFID is een onderscheid te maken tussen passieve en actieve systemen. Bij de passieve systemen vindt de dataoverdracht plaats wanneer de informatie met de reader gelezen wordt. Bij actieve RFID systemen daarentegen zenden de transponders hun signaal actief uit, om dit mogelijk te maken dienen de transponders te zijn voorzien van een interne stroombron.

De implementatie

Om de implementatie van een RFID systeem succesvol te laten verlopen dient dit traject aandachtig te worden begeleid. Van advies over de juiste technologie, tot aan de integratie met uw bestaande software of software ontwikkeling op maat. Onze specialisten begeleiden het project van A tot Z, waarbij u altijd één vast aanspreekpunt heeft.

Meer weten over de mogelijkheden?

Hans Nolen

Directeur +31 (0) 180 646 545 Stuur E-mail