Case study: Mammoet

Global Wireless Infrastructuur voor transportbedrijf Mammoet

Indicium implementeert een wereldwijd draadloos netwerk voor een vooraanstaand internationaal bedrijf

Wereldwijd een betrouwbare oplossing

Stelt u zich de volgende situatie voor: u werkt voor een internationaal bedrijf en werkt geregeld op andere vestigingen in het buitenland. Het maakt niet uit waar u bent; u wilt overal aan het werk kunnen, zonder netwerk- of internetproblemen of andere struikelblokken. Gewoon op elke vestiging uw laptop open klappen en direct aan de slag gaan, op de manier die u vertrouwd is. Dat is wat Indicium B.V. voor Mammoet, ’s werelds grootste specialist in zwaar hijswerk en multimodaal transport, heeft gerealiseerd.

Mammoet

Zwaar hijswerk en multimodaal transport. Dat is waar Mammoet zich sinds jaar en dag voor inzet. En dat doen ze goed. Het bedrijf transporteert, verscheept, verplaatst en verwijdert grote en/of zware objecten van en naar elke locatie over de hele wereld. Het succes van dit internationale hijswerk- en transportbedrijf ligt hem vooral in de flexibiliteit, deskundigheid, veiligheid en kwaliteit. Wie voor mammoet kiest, zit gebakken mogen we wel zeggen.

Wat u als buitenstaander haast zou vergeten, is dat er een hele organisatie achter de activiteiten van Mammoet schuilgaat. Want alle benodigde onderdelen van hijskranen en ligtwerken naar de juiste locatie getransporteerd krijgen, vergt behoorlijk wat werk en een goede planning. Dit was voor Mammoet twee jaar geleden dan ook de aanleiding om het hele interne netwerk en alle bedrijfsprocessen te gaan optimaliseren. Indicium werd ingeschakeld als adviseur en mocht een plan schrijven om Mammoet te gaan voorzien van een wereldwijde transparante infrastructuur, veilige betrouwbare draadloze netwerken en een optimaal systeem voor alle logistieke processen.

Uitdaging van wereldformaat

Naast een veilig en een optimaal logistiek systeem heeft Mammoet nog een belangrijke eis. De netwerken op locaties waar barcodes worden gescand, mogen nooit uitvallen. De barcodes moeten te allen tijde gescand kunnen worden zodat alle logistieke processen vloeiend doorgaan.

Vooropgesteld dient te worden dat deze aanvraag complex is. De omvang, beveiligingseisen en de moeilijke vestigingen waar goed dekkende draadloze netwerken nodig zijn, eisen een plan dat al deze componenten bij elkaar brengt naar een werkend, centraal en wereldwijd automatiseringssysteem. Daarom heeft Indicium het uitgebreide stappenplan ‘Global Wireless Design’ ontworpen om alle behoeften van Mammoet te vullen.

Global Wireless Design

De eerste stap van het Global Wireless Design is het uitvoeren van een Site Survey, waarbij een ervaren engineer op locatie een meting uitvoert voor de bepaling van het aantal Access Points (AP) ten behoeve van een dekkend draadloos netwerk. Dit is een extra uitdaging bij Mammoet vanwege de lastige havenlocatie, dat gelokaliseerd is in een zogeheten harsh environment. Dit soort omgevingen zorgen ervoor dat een draadloos netwerk veel te verduren krijgt door storingen, draadloze netwerken van omringende bedrijven, schepen die langs varen met radarsignalen en schepen met AP’s. Een zeer robuust netwerk was daarom een absolute noodzaak.

Project highlights
“Het Global Wireless Design voldoet aan alle eisen van Mammoet.”Kees Brouwer - Senior Network Engineer

Stap twee is de inrichting van de software. Deze stap was de belangrijkste fase in het Global Wireless Design. Er werd een keus gemaakt in een Wireless Control System (WCS). Dit systeem centraliseert het wereldwijde netwerk naar drie centrale punten. Alie vestigingen en afdelingen wordengekoppeld aan dit systeem. Vanaf de centrale punten wordt het netwerk geregeld, beheerd en bestuurd. Hiermee worden wijzigingen universeel doorgevoerd, worden er foutmeldingen opgepikt en kunnen er rapporten met ieders voorkeur gegenereerd worden. Tevens kunnen er aparte netwerken worden aangemaakt die bijvoorbeeld dienen voor gasten, zodat zij, zonder op het veilige draadloze netwerk van Mammoet in te moeten loggen, gebruik kunnen maken van internet of be­paalde stukken van het interne Mammoet netwerk. Het WCS beheert alle WLAN Controllers. lndicium heeft in het Global Wireless Design dan ook een zorgvuldige keuze gemaakt voor deze hardware.

De volgende stap is het selecteren van Access Points (AP). lndicium koos voor de Cisco 3500 series AP en de Cisco 1550 series AP, vanwege de CleanAir-technologie. Dit houdt in dat storings­bronnen gedetecteerd kunnen worden en er pro­-actief gewisseld kan worden van kanaal. Door dit te gebruiken in combinatie met de WLAN Controller kan een volledig infrastructuur zich zelfstandig blijven aanpassen, zodat de meest optimale dekking behouden blijft.

Oplossing

Het Global Wireless Design is zo ingericht, dat Mammoet de infrastructuur beheert vanuit drie centrale datacenters. Deze drie ‘hoofdlocaties’ van het Wireless Design, dienen als centrale punten van waaruit de gehele infrastructuur wordt geregeld.

De centrale punten zijn gevestigd in Haarlem, Houston en Singapore. Op elk van deze datacenters zijn twee WLAN Controllers geplaatst, elk met hun eigen functionaliteit. Zo dient de eerste WLAN Controller als Controller voor kleine en middel­ grote kantoren. Tevens is deze Controller een back up voor de WLAN Controllers op de grote locaties. De tweede WLAN Controller controleert alle gast ­ gebruikers. Via het centrale managementsysteem worden gastgebruikers aangemaakt die wereldwijd bij Mammoet kunnen inloggen. Deze Controller laat aIleen gasten toe naar internet via een uitermate beveiligd systeem.

Het gerealiseerde draadloze netwerk van lndicium vormt de basis voor een uitgebreid Asset Management Systeem. Voordat hijskranen en equipment onderdelen worden verplaatst of verscheept, worden de onderdelen met behulp van een barcode gescand. Door de integratie van dit systeem heeft Mammoet overal en constant inzicht waar alle hijskranen en equipment onderdelen zich bevinden.

Op de betreffende Mammoet locaties waar deze registratie van onderdelen plaatsvindt, veelal buitenterreinen, heeft lndicium WLAN Controllers op de locatie geimplementeerd vanwege de hoe­veelheid roaming. Hierdoor kan het lokale netwerk nooit uitvallen en behoudt Mammoet de zekerheid onderdelen te kunnen blijven registreren.

Aan Mammoets eis om te allen tijde barcodes te kunnen scannen en daarmee onderdelen te regis­treren en een optimaal inzicht te behouden in de lokalisatie van alle liftwerk en hijskraan onderdelen, is hiermee voldaan.

Resultaat

Mammoet heeft door het Global Wireless Design alle interne processen op het gebied van draadloze en interne netwerken en het voorraadbeheer aanzienlijk verbeterd. Hieronder staat een opsomming van de belangrijkste vooruitgangen :

  • Een veilige en betrouwbare wereldwijde infrastructuur
  • Dekkende draadloze netwerken op alle nodige locaties
  • Veilige netwerken voor gasten
  • Verbeterde voorraadbeheer door het Asset Management System
  • Verbeterde informatievoorziening wat betreft de netwerken & voorraad
  • Effectievere en efficientere logistieke processen
  • Verbeterde leveringsbetrouwbaarheid voor klanten
  • Reductie van fouten

Gebruikte hardware

Meer producten

Meer weten over deze oplossing?

Hans Nolen

Directeur +31 (0) 180 646 545 Stuur E-mail

Meer case studies

Alle case studies
Wireless As A Service bij Vrijbuiter
The Sting kiest voor de Zebra TC70 touch computer
Securitas rust surveillanten uit met robuuste Zebra TC75
Global Wireless Infrastructuur voor transportbedrijf Mammoet